Studievaardigheden zijn vaardigheden die gebruikt worden bij het leren. De cursus behandelt het efficiënt en effectief aanleren van de juiste technieken voor het behalen van een optimaal studieresultaat.

Hierbij kun je onder andere denken aan studieplanning, studeervaardigheden, geheugentechnieken, hoofd- en bijzaken onderscheiden, samenvatten en nog veel meer.
Veel leerlingen hebben moeite met studievaardigheden en presteren hierdoor structureel onder hun niveau.
Om die reden organiseert Gradua regelmatig onze zelf ontwikkelde cursus studievaardigheden ‘leren leren’.

 • Leren efficiënt plannen
 • Onderscheid hoofd- en bijzaken
 • Creëren van meer vrije tijd
 • Meer stof behandelen in minder tijd
 • Zelfverzekerder toetsen maken
 • Haal hoge cijfers
 • Gebruik geheugentechnieken
 • Leer sneller lezen
 • Krijg meer inzicht in de stof
 • Leer beter samenvatten
 • Maak je huiswerk efficiënter

Onderwerpen cursus studievaardigheden

Plannen
Overzicht over wat er wanneer gedaan moet worden, is een voorwaarde voor het voorkomen van onvoldoendes. Daarom zal er binnen de cursus geoefend worden met het maken van een goede planning.

Samenvatten
Het kunnen onderscheiden van hoofd- en bijzaken is cruciaal voor een goed begrip van de stof. In de cursus zal geleerd worden deze hoofdzaken in eigen woorden op papier te zetten, zodat het makkelijker wordt om deze te onthouden.

Schema’s
Overzichtelijk weergeven van de stof kan de tijd die nodig is om deze te onthouden aanzienlijk verminderen. Dat is de reden waarom er binnen de cursus studievaardigheden geoefend zal worden met het maken van diverse schema’s.

Huiswerk maken
Verschillende vakken vereisen verschillende aanpakken. Binnen de cursus zal daarom geprobeerd worden inzicht te verschaffen in de benaderingswijzen van de verschillende vakken. Leerlingen krijgen naast een aantal aandachtspunten een methode van huiswerk maken aangereikt, die hen kan helpen om effectiever huiswerk te maken.

Betere cijfers
Neem geen genoegen met zesjes. Tijdens de cursus is er uitgebreid aandacht voor de effectiviteit van het leren. Het doel van de cursus is om zoveel mogelijk van de geleerde stof duurzaam te onthouden. Veel vakken bouwen verder op kennis die al eerder is uitgelegd. Hoe meer daarvan blijft hangen, hoe makkelijker het wordt om nieuwe stof op te nemen. Door op een goede manier te leren is het mogelijk om kennis langer te onthouden, waardoor het iedere keer makkelijker wordt om nieuwe dingen te leren. Uiteindelijk betaalt dit zich terug in een beter begrip van de stof en hogere cijfers!

Tijdwinst
Oefenen baart kunst. Oefenen met studievaardigheden verhoogt de effectiviteit van het leren.
Dit betekent dat het mogelijk is om in dezelfde studietijd hogere cijfers te halen.

Deze training wordt in overleg met de school aangeboden.